Channuka – ljusets fest

På kvällen den 10 december tänder judar världen över det första channukaljuset. Under åtta kvällar i rad tänder vi channukaljus, ett extra ljus varje kväll, ända till kvällen den 17 december då den åttaarmade channukian (channuka-ljusstaken) står fullt tänd.

Bakgrund
Channuka infaller alltid i december, under den mörka årstiden. Helgen firas till minne av ett mirakel som inträffade 167 år fvt. Makabéerna, den judiska rebellarmén hade besegrat grekerna, den härskande ockupationsmakten. Äntligen skulle templet i Jerusalem rensas på avgudar och återinvigas. När man skulle tända den eviga elden i templet hittade man olja som bara skulle räcka i en dag. Men det behövdes 8 dagar för att producera ny olja. Då skedde ett mirakel! Oljan tog inte slut efter 1 dag utan elden brann i ljusstaken i hela 8 dagar – tillräckligt länge för att hinna producera ny ren olja. Därför pågår helgen Chanukkah i 8 dagar.

Varje dag tänder man ljus i den sk Chanukkiah ljusstaken, som inte ska förväxlas med Menorah, den sjuarmade ljusstaken. Första kvällen tänder man 1 ljus. Därefter tänder man 2 andra kvällen, 3 ljus tredje kvällen etc tills man tänder 8 ljus den åttonde och sista kvällen. Det finns ett nionde ljus också som kallas för ”Shamash, tjänaren” och används för att tända de andra ljusen. Egentligen räcker det att man tänder en Channukaljusstake i varje familj. Men det är vanligt att varje familjemedlem tänder sin egen Channukaljusstake.

Mat
Av tradition äter man mat och kakor som ofta friterats i olja för att knyta an till miraklet med oljan i templet. Barnen får presenter och man leker med den s.k. driedeln, en snurra tillsammans med familj och vänner, och sjunger traditionella visor för att påminna om miraklet i templet.

Traditionen att spinna en snurra med hebreiska bokstäver härrör ur de olika metoder som judiska barn använde sig av för att lura grekerna när man i själva verket studerade hebreiska och Torah, vilket var förbjudet.

Bengt Mosesson