Fira mera!

I Sverige, ett av Europas mest mångreligiösa länder, finns en rikedom av kulturer och traditioner som speglas i hur vi firar olika högtider. Nästan varje dag markerar en speciell festlighet någonstans i vårt land, vilket belyser den kulturella mångfalden och dess betydelse i det svenska samhället.

Multireligiösa almanackan är ett verktyg för alla som vill öka sin förståelse för detta mångreligiösa landskap. Almanackan listar över 120 högtider, inklusive välkända svenska traditioner som midsommar, jul och påsk, men även internationella högtider som Buddhadagen, chanukka och eid. Denna breda samling av firanden visar på en viktig aspekt av vårt samhälle: inkludering och respekt för olika kulturer och religioner.

Almanackan tillhandahålls av Sensus: Multireligiösa almanackan | Sensus

Omslagsbild: Fotograf Ludvig Deltin.

Våra kommande program


Stöd det interreligiösa samarbetet!

Interreligiösa råd, nätverk och initiativ spelar en viktig roll för att bygga relationer mellan olika grupper i samhället, minska stigmatiseringen kring religion och tro och att informera, mobilisera och engagera i viktiga samhällsfrågor. Interreligiösa råd, nätverk och initiativ spelar också en viktig roll för att upprätta kontaktvägar och dialog mellan grupper när konfliktnivån i samhället höjs och avhumaniserande narrativ och splittring uppstår.

Samarbetsrådet för Judar och Kristna och Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige är två verksamheter som visar hur det interreligiösa arbetet med såväl vuxna som unga är en sammanhållande kraft i samhället för ökad fred och förståelse och minskad diskriminering, polarisering och hatpropaganda.

Verksamheterna är helt och hållet beroende av bidrag, medlemsavgifter och insamlade medel. Kollekt i Stockholms stift söndagen den 27 oktober delas mellan organisationerna och vi vädjar om en generös kollekt för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete.

Gunnel Borgegård, Liam Sallmander
Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Tillsammans för Sverige

Shana Tova – Gott Nytt År! 5785

Den 2 oktober på kvällen, börjar det judiska nyåret och vi vill önska alla våra judiska medlemmar Shana Tova – Gott Nytt År! med en bön och en förhoppning om att det nya året måtte bli ett bättre år än det som snart avslutas.

Styrelsen för Samarbetsrådet/
Gunnel Borgegård

Årsmötet 2024

Ett välbesökt årsmöte den 5 maj ägde rum i Katolska stiftets lokaler i Gamla stan. I anslutning till förhandlingarna fick vi lyssna till ett starkt och intressant föredrag av Björn Wiman, kulturchef för DN: Myten om judarna.

Björn beskrev antisemitismens olika framträdansformer historiskt och i nutid. Han sa bland annat att antisemitismen aldrig handlat om judar. ”Den handlar om andras fantasier om judar.” Vi har alla ett ansvar att stå emot lögner och hatpropaganda. Till det antisemitiska mönstret hör också att judar kollektivt skuldbeläggs för sådant de inte kan påverka.

Den som vill fördjupa sig i ämnet rekommenderas ”Grinden i Dachau”, Björn Wimans nyligen utkomna bok.

Örjan Ekman

Sidan använder obligatoriska och nödvändiga cookies samt cookies från tredjepart för analys av trafik på sidan.