Sukkot…

Norrköpings judiska församling inbjuder Samarbetsrådet för Judar och Kristna till sin årliga Sukkot (lövhyddofest) under ledning av Överrabbin emeritus Morton Narrowe. Information och anmälan här.

Lövhyddofirandet påbjuds i 2. Mosebok 23,42, där det står I lövhyddor (Sukkot) skall ni sitta i sju dagar. Sukkotfirandet är både en skördefest och en påminnelse om judarnas 40-åriga ökenvandring efter uttåget ur Egypten. Under de sju dagarna äter man i lövhyddan, sjunger och studerar tillsammans.

För dem som kommer ”utifrån” blir det också en visning av synagogan och information om församlingen. Om tiden räcker, besöker vi begravningsplatsen.

…i Norrköpings synagoga

Den första synagogan i Norrköping invigdes på 1790-talet. Genom det s.k. judereglementet, 1782, hade judar fått rätt att bosätta sig i landets tre största städer: Stockholm, Göteborg och Norrköping – och där utöva sin religion. Vid mitten av 1800-talet hade församlingen växt ur den gamla synagogan och 1858 invigdes den nuvarande, med plats för 300 personer. Arkitekt var Carl Ståhl. Huset är uppfört i klassicistisk stil. Så småningom fick judar bosätta sig var de ville i Sverige och aktiviteten i församlingen minskade. Under 1980-talet låg i stort sett verksamheten i synagogan nere. Genom insamlingar och donationer samt bidrag från länsstyrelsen kunde synagogan renoveras och återinvigas i slutet av 1990-talet. I dag har synagogan en aktiv vänförening som anordnar konserter, föredrag, firar de judiska helgdagarna och håller vissa gudstjänster i synagogan.