Årsmötesförhandlingar och judisk humor

Söndagen den 14 maj hade Samarbetsrådet för judar och kristna årsmöte, vilket följdes av ett föredrag med den spännande rubriken ”Judisk humor – en överlevnadsstrategi för att kunna blanda tårar med glädje!”. Föredragshållare var Susanne Sznajderman-Rytz, välkänd som bland annat en stark kämpe för att bevara jiddischspråket och var med och drev igenom att jiddisch skulle bli ett av de nationella minoritetsspråken.. Till vardags bor Susanne i Borås och är utbildad lingvist.
Att tala om humor är svårt, det får ju inte bli en teoretisk föreläsning. Men Susanne är briljant. Med en underbar humor och med glimten i ögat underhöll hon deltagarna med historier om rabbiner och präster, sörjande och köpmän. Timmen bara svishade förbi och vi lämnade lokalen i Gamla stan med ett glatt sinne.

Bengt Mosesson