Zionister, bundister – klezmersånger för alla!

-Du får vara vad du vill, zionist eller bundist, men nu för tiden dansar vi alla tango och charleston! En rad i krakówsnickaren och diktaren Mordechai Gebirtigs sång ”Kum Leybke Tantsn!” avslöjar att vi befinner oss i det glada 20-talet. I en annan sång av honom gläder sig pappan åt sina tre döttrar, ”Dray Tekhterlekh”, som gifter sig en efter en – och kvar blir bara pappan…

Glatt och vemodigt, uppsluppet och sorgset, spralligt och romantiskt sjunger londonsångerskan Hilda Bronstein på jiddisch tillsammans med kvintetten ”Chutzpah” en bukett klezmersånger på en nyutkommen CD. Här finns judiska filmmelodier från seklets första hälft, rysk-judiska slagdängor och jiddischvarianten av ”Nätter i Moskva”, plus ett och annat nyskrivet. Klezmern lever!

Klezmer, ursprungligen term för judiska, mestadels folkliga musiker i Östeuropa, i vidare bemärkelse också instrument och den instrumentala musik som utövades bland ashkenazim, det vill säga de i huvudsak jiddischtalande östeuropeiska judarna. Wikipedia

Hilda Bronstein har en stor mustig röst med ett otroligt omfång. Hon kan bli till ett rökigt eko från en förkrigssylta i Odessa likaväl som en övergiven rabbinhustru i Vilna eller ”den gröna kusinen”, en judisk invandrarflicka i New York som får slava tills hon blir grön. Allt på jiddisch.

Men allt är inte elände. Ett festligt judiskt bröllop, Purimfest i en moldavisk håla, och så de blå nätterna i Tel Aviv, ”Bloye Nekht fun Tel-Aviv” är andra upplevelser i klezmerns jiddischvärld. Vackert, roligt, gripande, om vartannat.

Kaj Engelhart

Yiddish Songs with Chutzpah
Hilda Bronstein, Chutzpah
ARC Music EUCD2902