”…ett litet stycke från Kishinev – men med klös!”

Det finns en värme och lågmäld närhet, samtidigt med den mjuka lystern i Anne Kalmerings sång och instrumentalisternas raka virtuositet, i den nya CDn ”Vayter” från i höst. Det senaste bidraget från klezmerstjärnan Anne Kalmering och Stahlhammer Klezmer Classic, det vill säga Semmy Stahlhammer, Miriam Oldenburg och Isabel Blommé, bjuder på tolv kända och okända stycken ur klezmertraditionen som omfattar både ashkenaziska och sefardiska sånger och melodier.

Anne Kalmering nära nog förkroppsligar klezmersången med sin lätt hesa röst och enkla, folkliga sångstil. Och när Semmy Stalhammers fiol far iväg i våghalsiga virvlar och Miriam Oldenburg låter dragspelet sjunga, stöna och kvittra till Isabel Blommés bas, då är vi mitt uppe i två av Europas mest särpräglade och intagande musiktraditioner och kulturer: jiddischmiljön och ladinoarvet.

Här blandas drömmarna om lycka – i kärleken, äktenskapet och ekonomin – med bittra erfarenheter av utanförskap och fattigdom. Det finns en poetisk ådra i texterna som går hand i hand med rytm och melodi och biter sig fast i minne och sinne. Något mycket mänskligt och lätt att identifiera sig med och särskilt kanske i dessa coronatider med maningar till avstånd och avskildhet.

”Vayter” kan vi ha glädje av, med sin varma och smått familjära stämning. Den suveräna kvartetten på och bakom skivan ger oss en skön upplevelse av annorlunda musikmiljöer och tänjda horisonter. Så – som det heter allra sist i sista stycket – ”Spela för mig, klezmermusiker, ett litet stycke från Kishinev, men med klös!”

Kaj Engelhart

Vayter
Anne Kalmering och Stahlhammer Klezmer Classic
Kakafon KAKACD037