Program: Från exotiskt inslag till erkänd nationell minoritet efter 250 år

Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kom och möt Lena Posner Körösi söndagen den 18 maj kl 16 på Medborgarplatsen 4, våning 7, Stockholm.

Lena Posner Körösi är till yrket psykolog och har i många år varit ordförande i Stockholms judiska församling och för Judiska Centralrådet i Sverige. Hon är medgrundare av Paideia, Paideia folkhögskola och Amanah i Malmö och är en känd samhällsdebattör.

I år firar Sverige 250 år av judiskt liv i vårt land. Den judiska minoriteten har en lång historisk närvaro här, men i allmänhet är vår kunskap om dess historia i Sverige liten. – Lena Posner Körösi kommer att berätta om årtionden av judiskt liv och stora omvälvningar och förmedla kunskap om vår judiska minoritet.

Programmet hålls i anslutning till Samarbetsrådets årsmöte och äger rum i Sensus stora konferenssal, Medborgarplatsen 4 Sthlm. Gå in via Medborgarhusets huvudentré, ta till höger vid receptionen fram till hissen och åk upp till våning 7.

Varmt välkommen!

Arrangör:

Program: Varför ber vi?

Tid: Söndagen den 30 mars kl 16 (obs tidpunkten)
Plats: Brunnsgränd 4 i Gamla Stan. Stockholm

I alla tider har människor bett till högre väsen. Varför ber vi och hur? Vem tar emot våra böner? Vem påverkas av dem? Är det Gud – eller den vi ber till – eller är det kanske vi själva som påverkas och förändras? Hur vet jag om min bön blir hörd? Hjälper förbön – att jag ber för någon annan eller kanske för världsläget?

Mattias Nordström, direktor för Samariterhemmet i Uppsala, har tillsammans med sin hustru Ruth skrivit en bönbok för vardagen med titeln Själens längtan efter Gud.

Vi inbjuder till ett program med Mattias Nordström och Ulf Lindgren söndagen den 30 mars kl 16 (obs tidpunkten) på Brunnsgränd 4 i Gamla Stan.

Varmt välkommen!

Styrelsen för Samarbetsrådet

Inträde: 50:- Fritt för medlemmar.

Arrangör:

Dubbelt jubileumsfirande

Biskop Anders kardinal Arborelius t.v. och överrabbin emeritus Morton Narrowe t.h. i samspråk och moderator Eva Winiarski.

Judar och katoliker firar båda 250 år på svensk mark. Ett gemensamt jubileumsprogram gick av stapeln i Stockholm den 29 januari: överrabbin emeritus Morton Narrowe och biskop Anders kardinal Arborelius träffades till ett hjärtligt samtal i katolska stiftets lokaler i Gamla stan för att tala om livet som minoritet i majoritetssamhället. Det handlade bland annat om betydelsen av humor, om social sammanhållning och om behovet av andlighet som utöver gudstjänstlivet också måste få finnas i hemmet. Skicklig moderator var Eva Winiarski.

Publiken fyllde salen till sista plats, stämningen var på topp och det efterföljande minglet gladde många som fick kommentera, återse gamla vänner och sluta nya bekantskaper.

Samarbetsrådet samarrangerade med Sensus, Judiska Vänföreningen, Judiska församlingen samt KID, Kommissionen för interreligiös dialog i Stockholms katolska stift.

Kaj Engelhart

Stöd det interreligiösa samarbetet!

Interreligiösa råd, nätverk och initiativ spelar en viktig roll för att bygga relationer mellan olika grupper i samhället, minska stigmatiseringen kring religion och tro och att informera, mobilisera och engagera i viktiga samhällsfrågor. Interreligiösa råd, nätverk och initiativ spelar också en viktig roll för att upprätta kontaktvägar och dialog mellan grupper när konfliktnivån i samhället höjs och avhumaniserande narrativ och splittring uppstår.

Samarbetsrådet för Judar och Kristna och Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige är två verksamheter som visar hur det interreligiösa arbetet med såväl vuxna som unga är en sammanhållande kraft i samhället för ökad fred och förståelse och minskad diskriminering, polarisering och hatpropaganda.

Verksamheterna är helt och hållet beroende av bidrag, medlemsavgifter och insamlade medel. Kollekt i Stockholms stift söndagen den 27 oktober delas mellan organisationerna och vi vädjar om en generös kollekt för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete.

Gunnel Borgegård, Liam Sallmander
Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Tillsammans för Sverige

När Gamla testamentet blev nytt och Nya Testamentet gammalt

I samband med att Sveriges Kristna Råd inbjuder till årets Rötter och liv – en dag tillägnad judisk-kristna relationer, föreläser Göran Larsson, välkänd präst, författare och en av Sveriges främsta teologer med fokus på judisk-kristna relationer, under rubriken: ”När Gamla testamentet blev nytt och Nya Testamentet gammalt i mitt möte med judendomen”.

Varmt välkomna den 19 november 2023. Programmet ser ut så här:

18.00 Mässa i S:t Ansgars kyrka Vidängsvägen 11, Bromma. Kyrkan är belägen 100 meter från Alviks tunnelbanestation som du når med tunnelbanans gröna linje västerut eller med tvärbanan söderifrån.
18.30 Fika serveras i församlingshuset intill
19.00 Göran Larsson föreläser.

Arrangemanget ingår i församlingens Globala vecka och är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Västerleds församling och Equmeniakyrkan i Abrahamsberg.

Läs mer här: https://www.svenskakyrkan.se/vasterled/globalaveckan

Sidan använder obligatoriska och nödvändiga cookies samt cookies från tredjepart för analys av trafik på sidan.