Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Varför läsa Psaltaren år 2023 (2): Livet mellan hopplöshet och tillit

Det här är den andra sammankomsten i serien om ’Varför läsa Psaltaren år 2023?’. Denna gång handlar texten om livet mellan hopplöshet och tillit.

Psalm 22. Låt det bli kväll. Sätt dig i en stol i det mörka rummet. Läs särskilt vers 2-3 och 15-18 innan du släcker ljuset. Texten beskriver den mest bottenlösa förtvivlan. Varför blir människor idag hjälpta av att läsa texten om psalmistens torra mun och skrumpnande fötter? Är texten inte lite för överdriven för att fungera idag? Känner du igen dina känslor i textens ord?

Psalm 137. Läs särskilt vers 3 samt 8-9. Fundera över ditt liv. När har du känt att andra tvingat dig till saker, velat att du skulle göra eller känna något som du inte alls ville? Kan du känna igen dig själv i den ilska som psalmens avslutning ger uttryck för – att hämnas på det mest gruvliga sätt? Vågar du känna en sådan ilska?

Psalm 139. Läs särskilt vers 2-12. Ställ dig utomhus så att du kan se långt mot horisonten. Låt blicken glida upp mot himlen och sedan bort i fjärran. Texten beskriver hur du är kvar i Guds hand oavsett om du far högst upp eller längst bort. Är det en tröst för dig? Känner du igen dig i texten när den säger att Gud ser ljuset också i det som för oss upplevs som kompakt mörker? Har du anat ett ljus i en livssituation som kändes full av hopplöshet?


8 oktober 2023 , Kl 15:00 16:00

Nicolaisalen

Själavårdsgatan 13
Stockholm, Sverige
+ Google Map

Arrangör: Katedralakademin och Samarbetsrådet