Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Varför läsa Psaltaren år 2023 (3): Vem och vad är jag?

Den tredje och sista sammankomsten i ’Varför läsa Psaltaren 2023’ handlar om vem och vad är jag.

Psalm 8. Läs särskilt vers 5-9. Texten talar om att du fått ett ansvar. Gå ut i köket. Häll ljummet vatten i diskhon. Häll i lite diskmedel så du får skum i vattnet. Lägg i en tallrik eller ett glad. Diska långsamt så att du ser höll löddret rör sig över porslinet eller glaset. Vad gör du nu – diskar eller skapar, använder din kropp eller axlar ansvaret att ordna världen? Känner du dig som tjänstefolk när du står där och diskar eller som nästan en Gud som texten säger?

Psalm 65. Läs särskilt vers 10-16. Gå ut i din trädgård, sök upp ett träd i skogen eller ställ dig vid en blomkruka hemma. Titta på det som växer eller växte i somras. Texten säger att det är Gud som får saker att växa, att Gud är själva växandet. Om du nu tittar på blomman eller trädet ser du då Gud? Om du tittar ner på din kropp som är del av samma växande, ser du då Gud?

Psalm 104. Läs särskilt vers 9-15. Texten beskriver bröd, olja och vin som tre saker som ger människan näring och kraft. Om du skulle nämna det som ger dig kraft – vilka tre ord skulle du välja? Texten antyder att Gud inte bara ger bröd, olja och vin utan att Gud är själva brödet, oljan och vinet. Känner också du att Gud finns i det som ger dig kraft?


Tid och plats

29 oktober 2023 , Kl 15:00 16:00

Nicolaisalen

Själagårdsgatan 13
Stockholm, Sverige
+ Google Map