Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad

Samarbetsrådet för judar och kristna har glädjen att inbjuda till en föreläsning med Bertil Oppenheimer söndagen den 12 november kl 15 på Johannes Paulus II:s Pastoralcentrum Brunnsgränd 4 i Gamla Stan.

Bertil Oppenheimer är en hängiven släktforskare som i sin bok Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad skildrar sina föräldrars dramatiska kamp att ta sig till Sverige under andra världskriget. 

Bertil Oppenheimer växte upp tillsammans med sina föräldrar, som var tyska judar, och sin äldre bror i en Stockholmsförort. Föräldrarna  kom till Sverige 1943 från Holland, dit de hade tagit sig från Tyskland men efter Tysklands invasion av Holland 1940 blivit tvungna att gå under jorden.

De talade aldrig med sina barn om vad man varit med om under kriget. Efter det att föräldrarna dött fann de båda sönerna en mängd brev, fotografier och intressanta anteckningar. Och den gula judestjärnan. 

Bertil Oppenheimer fängslar läsaren med sin berättelse om föräldrarna och deras liv. Man får följa deras förtvivlade kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige, läsa om vad som hände deras närmaste och hur de i sista stund kunde återförenas med sin släkt i Sverige.

I Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad behandlas också frågor som gäller svensk flyktingpolitik och läsaren möter personer som på ett förtjänstfullt sätt hjälpte judar som befann sig i nöd under andra världskriget.

Varmt välkomna!


Tid och plats

12 november 2023 , Kl 15:00 16:00

Johannes Paulus II:s Pastoralcentrum

Brunnsgränd 4
Stockholm, Sverige
+ Google Map

Arrangör: Samarbetsrådet