Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Författaren Sophie Elkans liv

7 november 2021, Kl 15:00 - 16:00

Sophie Elkan (1853-1921), född Salomon, växte upp i en judisk familj i Göteborg. Hon kom under sin livstid att vara en av Sveriges kända kvinnliga författare och ge ut sex romaner och fem novellsamlingar. Sophie gifte sig på släktgården Nääs slott mellan Göteborg och Alingsås med sin kusin Nathan Elkan. Hon förlorade sin man och tvååriga dotter i tuberkulos med en dags mellanrum. Familjen begravdes på judiska begravningsplatsen i Göteborg. Förlusten präglade hennes liv och författarskap och  texterna är ofta baserade på hennes livshistoria, resor och upplevelser.

Under detta digitala möte kommer Marie Hjalmarsson Engelke berätta om Sophies liv, hennes koppling till Nääs och hennes belgiske kärlek såväl som om vänskapen med författarkollegan Selma Lagerlöf.

Varmt välkommen

Evenemanget hålls på Zoom söndagen 7 november kl 15.00.  Anmäl dig nedan och du får ett bekräftelsemejl med zoomlänk. Mötet är öppet för alla och är gratis. OBS Evenemanget spelas in och kan ses i efterhand här på hemsidan.

Klicka här för anmälan

 

Marie Hjalmarsson Engelke forskar kring Sophie Elkans brev till Selma Lagerlöf. 2014 publicerades boken ”Jag har en plats – Sophie Elkans liv genom breven till Selma Lagerlöf 1893-1900” av A-script förlag. I slutet av 2021 kommer ytterligare en bok om Sophie Elkan, en biografi över hennes liv, baserad på breven och hennes egna texter, tidigare forskares litteratur och dagstidningar från tiden. Arbetstiteln är ”Skrif så ofta du kan” och trycks av A-script förlag.

Detaljer

Datum:
7 november 2021
Tid:
15:00 - 16:00
Evenemang Kategori:

Plats

Zoom

Arrangör

Samarbetsrådet