Antijudisk surdeg i kristen teologi: Hur upptäcker vi den?

Inför den judiska påsken ska allt som är syrat städas ut ur ett judiskt hem. På ett liknande sätt behöver kristna regelbundet leta efter och göra sig av med nedärvd antijudisk teologi. Men hur upptäcker vi den? I denna föreläsning på Palmsöndagen kartlägger Jesper Svartvik de vanligaste antijudiska motiven i svensk kristenhet:

Svartvik (handout ICCJ) Antijudisk teologi

 

Jesper Svartvik är präst, forskare, författare och för närvarande gästprofessor vid Center for Christian-Jewish Learning vid Boston College.

Mötet hålls på Zoom, söndag 10 april kl 15.00 och är öppet för alla och är gratis. Anmäl dig nedan och du får ett bekräftelsemejl med zoomlänk. Om du tappar bort dit bekräftelsemejl, anmäl dig igen så får du ett nytt mejl. OBS Mötet spelas in och finns att se efteråt på hemsidan.

Välkommen!

Anmälan här

Vatten som förvandlar

Ortodoxt dop.

Utan vatten kan vi inte leva. Vi behöver vatten för våra liv och vår hälsa, det livgivande vattnet. Också i våra trosföreställningar har vatten en viktig roll, det förvandlande vattnet.

Mikvebad. Judiska församlingen.

Mikve är ett rituellt judiskt bad. Att bada mikve är en ritual som gör att man blir andligt ren och till mikvebadet finns en rad lagar kopplade. Om hur mikvebadet går till, vad det innebär och vilken betydelse det har talar rabbinen Ute Steyer.

Baptistdop. Gustaf Cederström

Det kristna dopet genomförs på olika sätt och tolkas både som ett inträde i den kristna församlingen och som en bekännelse. Om dopets genomförande och betydelse talar två präster Misha Jaksic, ortodox präst, och Ulf Lindgren, luthersk präst.

Mötet hålls på Zoom, söndag 6:e mars kl 15.00 och är öppet för alla och är gratis. Anmäl dig nedan och du får ett bekräftelsemejl med zoomlänk. OBS Mötet spelas in och finns att se efteråt på hemsidan.

Välkommen!

KLICKA HÄR FÖR ANMÄLAN

Abraham sa ja! Varför sa han ja?

Vårens första program hålls söndagen den 23 januari kl 15.00.

Alexander Freudenthal har en diskussion av berättelsen om Abrahams offer av Isak. Akedan, som den kallas i judendomen, är en central berättelse om offer och offervillighet. Men gjorde verkligen Abraham rätt?

Mötet hålls på Zoom och är öppet för alla och är gratis. Anmäl dig nedan och du får ett bekräftelsemejl med zoomlänk. OBS Mötet spelas in och finns att se efteråt på hemsidan.

 

Klicka här för anmälan

 

 

Omslagsbild: Beith alpha synagogue, binding of Isaac. Wikipedia, public domain.

 

Författaren Sophie Elkans liv

Sophie Elkan (1853-1921), född Salomon, växte upp i en judisk familj i Göteborg. Hon kom under sin livstid att vara en av Sveriges kända kvinnliga författare och ge ut sex romaner och fem novellsamlingar. Sophie gifte sig på släktgården Nääs slott mellan Göteborg och Alingsås med sin kusin Nathan Elkan. Hon förlorade sin man och tvååriga dotter i tuberkulos med en dags mellanrum. Familjen begravdes på judiska begravningsplatsen i Göteborg. Förlusten präglade hennes liv och författarskap och  texterna är ofta baserade på hennes livshistoria, resor och upplevelser.

Under detta digitala möte kommer Marie Hjalmarsson Engelke berätta om Sophies liv, hennes koppling till Nääs och hennes belgiske kärlek såväl som om vänskapen med författarkollegan Selma Lagerlöf.

Varmt välkommen

Evenemanget hålls på Zoom söndagen 7 november kl 15.00.  Anmäl dig nedan och du får ett bekräftelsemejl med zoomlänk. Mötet är öppet för alla och är gratis. OBS Evenemanget spelas in och kan ses i efterhand här på hemsidan.

Klicka här för anmälan

 

Marie Hjalmarsson Engelke forskar kring Sophie Elkans brev till Selma Lagerlöf. 2014 publicerades boken ”Jag har en plats – Sophie Elkans liv genom breven till Selma Lagerlöf 1893-1900” av A-script förlag. I slutet av 2021 kommer ytterligare en bok om Sophie Elkan, en biografi över hennes liv, baserad på breven och hennes egna texter, tidigare forskares litteratur och dagstidningar från tiden. Arbetstiteln är ”Skrif så ofta du kan” och trycks av A-script förlag.

Satan och ondskan

Vad vet vi om Satan och ondskan?

Under historiens gång har kvinnor anklagats för att gå Satans vägar därför att de arbetat med smink och därför att de haft en förmåga och en kunskap att med örter läka sår. Vad har smink och örter och kvinnor egentligen att göra med Satan? Och är ormen i paradiset, den fallna ängeln och draken i Uppenbarelseboken alla olika uttryck för Satan?

Ulf Lindgren tar er med på en spännande upptäcktsfärd i texternas värld. Vi börjar i den Hebreiska bibeln där Jesaja talar om en stjärna som faller och går vidare till Henoks bok. Den skrevs några hundra år före vår tideräknings början och kom inte med i Bibeln men har påverkat framför allt kristet tänkande. Vi fortsätter till kyrkofadern Augustinus som flera hundra år senare sammanfattade tankarna om ondskan och Satan – en sammanfattning som gäller än idag.

Vad säger den judiska traditionen om ondskan? En av de mest tongivande kabbalisterna Isak Luria som levde i Sfat norr om Nasareth på 1500-talet formulerade berättelsen om de krossade kärlen. Vad lär den oss?

Det är texter som skapar Satan, och det är texter som förändrar Satan. Är dessa texter relevanta för oss idag eller kan vi kanske avskaffa Satan?

Varmt välkommen!

 

Evenemanget hålls på Zoom söndagen 3 oktober kl 19.00.  Anmäl dig nedan och du får ett bekräftelsemejl med länk. OBS Evenemanget spelas in och kan ses i efterhand här på hemsidan.

Klicka här för Anmälan


Photo by Dylan Hunter on Unsplash