Juderegister, hets mot folkgrupp och nätet

Juderegister, hets mot folkgrupp och nätet


Föredrag med Bertil Oppenheimer
Söndag 24 november kl 15.00 – 17.00 i Or Chadash (Lilla Synagogan)

Plats: Judiska Församlingen i Göteborg, Östra Larmgatan 12, 411 07 Göteborg

Bertil kommer att berätta om sitt i media mycket omskrivna utredningsprojekt som med stor energi sysselsatt honom sedan mars 2017.

Visste du om att det idag finns ett register över svenska judar på en hatsajt? Registret har funnits sedan 2014 och uppdateras fortfarande hela tiden. Det finns även omfattande sådana register som gjordes av nazister under kriget. Carlbergs arkiv som finns i Arbetarrörelsens arkiv, det s.k. Lisellska arkivet som finns i Riksarkivet, nazisttidningar och böcker som han hittat på Kungliga biblioteket. Många kommer säkert också ihåg Radio Islams s.k. uppslagsverk över judar.

Efter att journalister på Dagens Nyheter och Expressen, nästan dagligen under mars månad förra året, skrev om det aktuella registret: (www.judarisverige.wordprss.com) blev trycket på Google till slut för stort och man tog bort sökmöjligheten till sajten och respektive personer i registret. Den finns dock kvar på den amerikanska sajten WordPress. Under april 2018 har en delegation, bestående av Willy Silberstein, Jan Scherman, Helle Klein, Gabriel Urwitz och Robin Enander (Juridikfronten), framgångsrikt uppvaktat statsministern Stefan Löfven och justitieministern Morgan Johansson.

Bertil Oppenheimerär pensionerad auktoriserad revisor, författare och kassör i Judiska släktforskningsföreningen i Sverige. Han är en mycket flitig föreläsare om sin uppmärksammade bok ”Till Sverige – historien som aldrig blev berättad” (www.bertiloppenheimer.blogspot.com). I mars 2011 och mars 2013 berättade han om denna och judisk släktforskning i Judiska Församlingen i Göteborg.

Inträde: 40 kr.
Obligatorisk anmälan till anmalan@judiskaforsamlingen.sesenast 15 november.

Alla hjärtligt välkomna!

Arr. Föreningen Jiddischkultur, Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Judiska Församlingen Göteborg

FÖRSONING OCH FÖRLÅTELSE

Seminarium: Försoning och Förlåtelse

Torsdag 17 oktober, kl. 18:00 – 20:00 (cirka)
Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr, Göteborg

Hitta hit klicka här

Vad händer med människan när hon utsätts för ondska och orätt? Är det möjligt att lämna det svåra bakom sig för gott? Hur gör man för att finna rum för förlåtelse, helande och kanske försoning?
Sr Antonia, franciskansyster, Peter Borenstein, rabbin och Peter Wärborg,
läkare, samtalar om förlåtelse och försoning ur kristet, judiskt och medicinskt perspektiv.

Efter panelsamtalet finns tid för frågor och diskussion med publiken.

Fika 40:-

Gratis inträde för medlemmar i Samarbetsrådet,
50:- för icke medlemmar.
Vill du veta mer om medlemskap klicka här

Arrangörer: Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Nordiskt Centrum för Interreligiös Dialog, Interreligiösa Centret och studieförbundet Bilda

Försoning och förlåtelse

Vad händer med en människa när hon utsätts för ondska och orätt? Är det möjligt att lämna det svåra bakom sig för gott? Hur gör man för att finna rum för förlåtelse, helande och kanske försoning?

Om förlåtelse och försoning ur kristet, judiskt och medicinskt/psykologiskt perspektiv samtalar Sr Antonia, franscikansyster, Peter Borenstein, rabbin och Peter Wärborg, läkare och psykolog.

Torsdag 17 oktober kl 18.00

Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr Göteborg

Efter panelsamtalet finns tid för frågor och diskussion med åhörarna.

Gratis inträde för medlemmar i Samarbetsrådet, 50 kr för övriga. Fika 40 kr.

Varför väntar vi på Messias – vad säger judendom, kristendom och islam?

Anders Sjöberg, präst, författare och föreläsare belyser Messiasbegreppet i våra urkunder. Vad har vi gemensamt och vad skiljer oss åt, och hur ska vi kunna förstå och lyssna på varandra på ett bättre sätt än vi gjort genom historien.

Efter föredraget blir det panelsamtal mellan Peter Borenstein, rabbin, Fader Abraham Garis, syrisk-ortodox präst och Kalsoom Kaleem, ordförande i Göteborgs Moské.

Kostnad 50:- för icke medlemmar och gratis för medlemmar i Samarbetsrådet.

Fika 30:-

Välkomna!

6:5 Anderssjöberg

Antisemitism, Koranen och Bibeln 2018

Söndag 14 oktober
Kl. 13:00 – 18:00

Interreligiösa centret, Kyrkogatan 25, Göteborg

 


Antisemitism, Koranen och Bibeln 2018
Vad läser kristna och muslimer om det judiska folket i sina heliga texter? Vilka texter är eller har använts antisemitiskt? Hur kan vi fortsätta att läsa och använda texterna, utan att vända dem mot det judiska? Vad kan vi lära av varandra? Sön 14 oktober 2018, Interreligiösa centret, Göteborg.
Dagen innehåller tre föreläsningar. Det blir en röst ur ett kristet teologiskt perspektiv, och en ur ett muslimskt teologiskt perspektiv. Om Bibeln och antisemitismen, hur texterna på olika sätt har tolkats genom historien. Och om Koranen på samma sätt, med exegetiska och tolkningshistoriska perspektiv. Dessutom en religionsvetenskaplig kommentar kring varför vi ibland har så lätt att kritisera eller demonisera en annan religiös tradition och hamna i konflikt med den.
Medverkar gör Imam Salahuddin Barakat, Islamakademin och Amanah, Malmö
Karin Zetterholm, universitetslektor, Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap; Lunds universitet

Entré: 0 kr


lunch och fika ingår

Arrangörer: Göteborgs stift, Skara stift, Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Levande Historia Göteborg, Bilda och Interreligiösa Centret.

Välkommen!

The Trial of Jesus

Rabbin Peter Borenstein håller ett föredrag om Haim Hermann Cohns bok.

 

Fri entré. Fika: 25:-

Samarbetsrådet för Judar och Kristna i Väst i samarbete med bland andra Interreligiösa Centret