Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Purim

februari 25, Kl 14:00 - 17:00

Samarbetsrådet och Paideia folkhögskola inbjuder till en intressant och spännande och glad eftermiddag om Esters bok och den judiska glädjehelgen Purim.

Vi kommer att få höra ett intressant föredrag om Purim, lyssna till vacker musik med anknytning till helgen, bl a Händels oratorium Ester, och se vacker konst med motiv från Esters bok. Naturligtvis blir det kaffe och kaka!

Händelserna i Esters bok utspelar sig ca 480 år fvt, under kung Ahasveros regering. Han härskade över ett världsrike som sträckte sig över större delen av den då kända världen, från Indien ända till Etiopien. Den unga, vackra Ester utses till drottning. Att hon är judinna håller hon hemligt. Hon blir sitt folk till räddning i en djup kris, då Haman vill förinta alla judarna i riket.
Ester och Mordokai liksom Daniel och Josef är exempel på att det går att kombinera framgång och inflytande i en främmande stat och ändå vara trogen mot sitt folk och sin tro. Judarna har upplevt flera Haman i historien. En Haman under 1900-talet var naturligtvis Hitler. Idag finns det andra ondsinta krafter, historien är densamma.
Berättelsen har Purimfesten som upphov. Vid en första betraktelse kan Esters bok kanske verka ytlig, något av en tusen och en natt-historia. Men boken rymmer många viktiga filosofiska och religiösa frågeställningar och anses vara en av de viktigaste skrifterna som finns i Bibeln.

 

Välkommen med din anmälan till Bengt Mosesson, bengt.mosesson@hotmail.com, telefon 073-427 57 49 eller till Paideia, info@paideiafolkhogskola.se. Anmälan senast 19 februari!

Detaljer

Datum:
februari 25
Tid:
14:00 - 17:00
Evenemang Kategori:

Plats

Bajit, Paideias lokaler
Nybrogatan 19A, vån 3
Stockholm, Sverige
+ Google Map

Arrangörer

Paideia
Samarbetsrådet