Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Juderegister, hets mot folkgrupp och nätet

24 november 2019, Kl 15:00 - 17:00

40SEK

Juderegister, hets mot folkgrupp och nätet


Föredrag med Bertil Oppenheimer
Söndag 24 november kl 15.00 – 17.00 i Or Chadash (Lilla Synagogan)

Plats: Judiska Församlingen i Göteborg, Östra Larmgatan 12, 411 07 Göteborg

Bertil kommer att berätta om sitt i media mycket omskrivna utredningsprojekt som med stor energi sysselsatt honom sedan mars 2017.

Visste du om att det idag finns ett register över svenska judar på en hatsajt? Registret har funnits sedan 2014 och uppdateras fortfarande hela tiden. Det finns även omfattande sådana register som gjordes av nazister under kriget. Carlbergs arkiv som finns i Arbetarrörelsens arkiv, det s.k. Lisellska arkivet som finns i Riksarkivet, nazisttidningar och böcker som han hittat på Kungliga biblioteket. Många kommer säkert också ihåg Radio Islams s.k. uppslagsverk över judar.

Efter att journalister på Dagens Nyheter och Expressen, nästan dagligen under mars månad förra året, skrev om det aktuella registret: (www.judarisverige.wordprss.com) blev trycket på Google till slut för stort och man tog bort sökmöjligheten till sajten och respektive personer i registret. Den finns dock kvar på den amerikanska sajten WordPress. Under april 2018 har en delegation, bestående av Willy Silberstein, Jan Scherman, Helle Klein, Gabriel Urwitz och Robin Enander (Juridikfronten), framgångsrikt uppvaktat statsministern Stefan Löfven och justitieministern Morgan Johansson.

Bertil Oppenheimerär pensionerad auktoriserad revisor, författare och kassör i Judiska släktforskningsföreningen i Sverige. Han är en mycket flitig föreläsare om sin uppmärksammade bok ”Till Sverige – historien som aldrig blev berättad” (www.bertiloppenheimer.blogspot.com). I mars 2011 och mars 2013 berättade han om denna och judisk släktforskning i Judiska Församlingen i Göteborg.

Inträde: 40 kr.
Obligatorisk anmälan till anmalan@judiskaforsamlingen.sesenast 15 november.

Alla hjärtligt välkomna!

Arr. Föreningen Jiddischkultur, Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Judiska Församlingen Göteborg

Detaljer

Datum:
24 november 2019
Tid:
15:00 - 17:00
Kostnad:
40SEK
Evenemang Kategori:
Webbplats:
judiskaforsamlingen.se

Plats

Judiska Församlingen, Göteborg
Östra Larmgatan 12
GÖTEBORG, 41107 Sverige
+ Google Map
Telefon:
031 109400
Visa Plats-webbplats

Arrangörer

Judiska Församlingen i Göteborg
Föreningen Jiddischkultur
Samarbetsrådet för Judar och Kristna i Väst