Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Esters bok – studiecirkel hösten 2017

11 september 2017, Kl 18:30 - 21:00

Mats Ekström, Svenska Kyrkan, och Bengt Joel Mosesson, Judiska församlingen, inbjuder för 53:e terminen till en studiecirkel i bibelkunskap.

Höstens cirkel behandlar Esters bok vid fem tillfällen med början den 28 augusti och därefter var annan måndag kl 18.30 – 21.00. Deltagarna träffas i Paideas lokaler i Bajit (Judiska Centret). Nybrogatan 19 A, vån 3 i gamla huset (T-bana: Östermalmstorg). Liksom tidigare behandlas temat på ett fritt och otvunget sätt, med analyser, kommentarer och samtal.

Studiecirkeln, som är ett samarrangemang med Paideia folkhögskola, är avgiftsfri. Däremot betalar varje deltagare 200:- för materialkostnad.

När Dialogs läsare får tidningen i handen, har cirkeln redan börjat. Men den intresserade är välkommen att ansluta sig under cirkelns gång.

För information och anmälan var god kontakta: Bengt Mosesson, bengt.mosesson@hotmail.com eller Mats Ekström. mats-ekstrom@comhem.se

 

Esters bok 

Händelserna i Esters bok utspelar sig ca 480 år fvt, under kung Ahasveros regering. Ahasveros härskade över ett världsrike som sträckte sig över större delen av den då kända världen, från Indien ända till Etiopien. Den unga, vackra Ester utses till drottning. Att hon är judinna håller hon hemligt. Hon blir sitt folk till räddning i en djup kris, då Haman vill förinta alla judarna i riket. Gud nämns inte i Esters bok. Men Ester och Mordokai liksom Daniel och Josef är exempel på att det går att kombinera framgång och inflytande i en främmande stat och ändå vara trogen sitt folk och sin tro. Judarna har upplevt flera Haman i historien. En Haman under 1900-talet var naturligtvis Hitler. Idag finns det andra ondsinta krafter, historien är densamma.

Purimfesten har berättelsen om Ester som upphov. Vid en första betraktelse kan Esters bok kanske verka ytlig, något av en Tusen-och-en-natthistoria. Men boken rymmer många viktiga filosofiska och religiösa frågeställningar och anses vara en av de viktigaste skrifterna som finns.

Detaljer

Datum:
11 september 2017
Tid:
18:30 - 21:00
Evenemang Kategori:

Plats

Bajit, Paideias lokaler
Nybrogatan 19A, vån 3
Stockholm, Sverige