Författararkiv: Annebelle

Om Annebelle

Föreläsare, författare, frilansskribent inom media.

Radioandakter i P1 om den judiska högtiden Shavuot

Den 28 maj 2020 på kvällen och hela dagen den 29 maj firar judar Shavuot, då Toran med lagarna gavs till israeliterna på Sinai berg. Shavuot infaller femtio dagar efter den judiska påsken Pesach. Firandet inleds traditionellt med en studiekväll då församlingsmedlemmarna sitter tillsammans och studerar Toran till sent på natten. Man äter också mat som innehåller mjölk för att påminna om det förlovade landet som flyter av mjölk och honung.

I P1 kl 5.45 den 28/5 och den 29/5 kan du höra Annebelle Gyllenspetz från Judiska Församlingen i Göteborg reflektera över meningen med högtiden Shavuot. Klicka på länkarna här nedan så kommer du direkt till programmen på Sveriges Radios hemsida. Där kan du lyssna när det passar dig.

28/5: https://sverigesradio.se/avsnitt/1502912

29/5: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1502955

Välkommen till Samarbetsrådet för Judar och Kristna

Diskriminering, hat och förtryck beror ofta på okunskap. Genom dialog och möten arbetar Samarbetsrådet för Judar och Kristna för ökad kunskap om judendom och kristendom.

Samarbetsrådet för Judar och Kristna bildades 1979 och är en del av International Council of Christians and Jews, ICCJ, en internationell paraplyorganisation för religionsdialog. Mer än 30 nationella organisationer är anslutna till ICCJ, som har sitt säte i Martin Buber Haus i Heppenheim i Tyskland. Verksamheten i Sverige är huvudsakligen inriktad på dialog mellan judar och kristna, men intresset för judisk-kristen-muslimsk dialog ökar.

Samarbetsrådet har avdelningar i Stockholm, Göteborg och Lund/Malmö och  inbjuder till föreläsningar, program och studieverksamhet.  Medlemstidningen Dialog utkommer med ett par nummer per år.